دولت بريتانيا مى گويد پانزده ملوان اين كشور توسط سربازان ايرانى بازداشت شده و هر ۱۵ نفر به تهران منتقل شده اند.
اين افراد در دو قايق كوچك در عمليات نيروهاى ائتلاف تحت رهبرى آمريكا براى جلوگيرى از قاچاق اسلحه و نيروهاى شورشى به داخل عراق شركت داشتند و در بخش شمالى خليج فارس در نزديكى سواحل عراق دستگير شدند.
بنابر گزارش ها، اين افراد در حال حاضر در سلامت كامل هستند.
بنا به اين گزارش، هدف از انتقال اين ۱۵ شهروند بريتانيايى به تهران، توضيح آنان در قبال به گفته مسوولان ايرانى «عملكرد خصمانه» شان بوده است.
به گزارش اين خبرگزارى ايرانى، پرسنل بازداشت شده بريتانيايى كه برخى از آنان زن هستند، روز شنبه حوالى ظهر به وقت محلى به تهران منتقل شده اند.
بريتانيا اسامى اين افراد را فاش نساخته و به وجود نيروهاى زن در ميان بازداشت شدگان اشاره اى نكرده است. اما در موضع گيرى رسمى اين كشور تأكيد شده كه هشت ملوان نيروى دريايى سلطنتى و هفت تفنگدار سلطنتى بريتانيا توسط نيروهاى ايرانى بازداشت شده اند.
وزارت دفاع بريتانيا در بيانيه اى اعلام كرده است كه اين افراد در راستاى قطعنامه ۱۷۲۳ شوراى امنيت سازمان ملل متحد و حمايت از دولت عراق مشغول فعاليت بودند. بر اساس اين اطلاعيه، اين پانزده ملوان، بازرسى عادى از يك كشتى تجارى در آب هاى ساحلى عراق را به پايان رسانده بودند كه كشتى هاى ايرانى آنها و قايقشان را محاصره و به سوى آب هاى ساحلى ايران هدايت كردند.
قطعنامه ۱۷۲۳ شوراى امنيت سازمان ملل، ادامه حضور نيروهاى بين المللى در عراق جهت كمك به توسعه اقتصادى و سياسى اين كشور را مجاز دانسته است.
نيك لمبرت، فرمانده ناوگان اين ملوانان، به بى بى سى گفته است كه اميدوار است اين حادثه تنها يك سوء تفاهم باشد و فورا حل شود.
وى گفت اطمينان دارد كه اين ملوانان در آب هاى عراق بوده اند.
سر مينگ كمبل، رئيس حزب ليبرال دمكرات بريتانيا نيز با انتشار اطلاعيه اى خواستار آزادى فورى اين افراد شده است.
در اين اطلاعيه آمده است: «صرفنظر از درست بودن يا غلط بودن اقدامات نظامى، نيروهاى بريتانيايى هم اكنون با مجوز قطعنامه شوراى امنيت سازمان ملل در عراق هستند و دولت ايران بايد عواقب جدى اقدامات خود را در نظر داشته باشد.»
بحران ديپلماتيك
مارگارت بكت وزير امور خارجه بريتانيا روز جمعه به خبرگزارى رويترز گفت: «از شنيدن خبر بازداشت ۱۵ ملوان نظامى بريتانيا و تجهيزاتشان توسط نيروهاى ايرانى، به شدت آشفته شدم. پرسنل ما در دو قايق جداگانه مشغول گشت زنى در آبهايى بودند كه طبق قطعنامه ۱۷۲۳ سازمان ملل متحد قلمرو عراق محسوب مى شود. آنان مشغول گشت زنى براى جلوگيرى از فعاليت هاى قاچاق و در حمايت از دولت عراق فعاليت مى كردند.»
اين اقدام ايران، بحرانى ديپلماتيك را در ميان بحبوحه تنش ها بر سر برنامه هاى هسته اى جمهورى اسلامى ايران پديد آورده است.
مارگارت بكت وزير امور خارجه بريتانيا روز جمعه گفت: «رسول موحديان سفير ايران در بريتانيا به وزارت امور خارجه بريتانيا فراخوانده شد. ما همچنين اين موضوع را از طريق سفارتخانه مان در تهران با مسوولان ايرانى مطرح كرده ايم و خواستار توضيح كاملى درباره اين حادثه شده و قاطعانه از مسوولان ايرانى انتظار داريم كه هر چه زودتر پرسنل تفنگداران بريتانيا را آزاد كرده و آنان را صحيح و سالم همراه با قايق هايشان رها سازند.»
اعتراض ايران
همزمان وزارت امور خارجه جمهورى اسلامى ايران، با احضار خانم گيت اسميت، كاردار بريتانيا در تهران، به آنچه ايران «ورود غيرقانونى نظاميان نيروى دريايى انگليس به آبهاى سرزمينى ايران در اروندرود» خوانده، شديدا اعتراض كرده است.
محمدعلى حسينى سخنگوى وزارت خارجه جمهورى اسلامى ورود به گفته او «غيرقانونى و مداخله جويانه» نيروهاى بريتانيايى به آبهاى ايران را اقدامى «مشكوك و برخلاف مقررات و حقوق بين الملل» دانسته و آن را محكوم كرد.
خبرگزارى فارس به نقل از محمدعلى حسينى نوشته است: «نقض حاكميت ديگركشورها و ورود غيرمجاز به آن نشانگر اهداف غيرعادى و مغاير با تعهدات بين المللى است كه با هيچ توجيهى نميتوان از پذيرش مسووليت آن سرباز زد.»
به گفته مسوولان بريتانيايى، پرسنل دو قايق نيروى دريايى اين كشور تحت قوانين تأييد شده از سوى سازمان ملل متحد، مشغول بازرسى از يك كشتى تجارى در آب هاى عراق بودند كه نيروهاى ايرانى آنان را بازداشت كرده اند.
نيروى دريايى ارتش ايران از روز پنجشنبه ۲۲ مارس تمرين نظامى ده روزه اى را در آبهاى خليج فارس در استان بوشهر آغاز كرده است اما مشخص نيست كه ميان برگزارى اين تمرين نظامى و بازداشت ملوانان بريتانيايى ارتباطى وجود داشته باشد.
در ژوئن سال ۲۰۰۴ نيز هشت ملوان و تفنگدار دريايى بريتانيايى در اروندرود (شط العرب) بازداشت شدند اما پس از چهار روز در پى مذاكرات ديپلمات هاى بريتانيايى با مقامات ايران، آزاد و به سفارت بريتانيا در تهران تحويل داده شدند.