ژنرال بريتانيايى خواستار خروج از عراق شد
ژنرال سِر ريچارد دانات در ماه اوت به فرماندهى ارتش منصوب شد
فرمانده ارتش بريتانيا مى گويد كه حضور نيروهاى مسلح بريتانيا در عراق مشكلات امنيتى در آن كشور را «تشديد مى كند.»
ريچارد دانات، رئيس ستاد مشترك، در مصاحبه اى با روزنامه «دِيلى مِيل» گفته است كه بريتانيا بايد «در آينده نزديك [از عراق] خارج شود.»
در حال حاضر بيش از ۷ هزار سرباز بريتانيايى در عراق مستقر هستند، كه عمدتا در بصره در جنوب اين كشور خدمت مى كنند.
خبرنگاران امور سياسى و جنگى در انگليس، اظهارات ژنرال ريچارد دانات را «بسيار خارق العاده» توصيف كرده اند.
آنها مى گويند كه فرمانده جديد ارتش بريتانيا عملا گفته است كه ما باعث بدتر شدن وضعيت در عراق هستيم و به علاوه بودن در عراق اوضاع خودمان را در جهان بدتر كرده است.
اين اظهارات با بخش عمده گفته هاى دولت در اين زمينه مغاير است.
پيش بينى شده است كه ريچارد دانات ممكن است درحال فرستادن «اخطاريه اى بسيار علنى» براى نخست وزير بعدى بريتانيا باشد.
فرمانده ارتش بريتانيا در مصاحبه خود با «دِيلى مِيل» افزود كه هرگونه تحمل عراقى ها در برابر نيروهاى خارجى «جاى خود را عمدتا به عدم تحمل داده است. اين يك واقعيت است.»
ژنرال دانات كه در ماه اوت به اين مقام منصوب شد همچنين گفته است كه برنامه ريزى براى وقايع پس از تهاجم موفق اوليه «ضعيف، و احتمالا بيش از آنكه متكى بر برنامه ريزى خردمندانه باشد استوار بر خوشبينى بود.»
وى گفت: «من نمى گويم كه مشكلاتى كه در اطراف جهان تجربه مى كنيم ناشى از حضور ما در عراق است اما بدون شك حضور ما در عراق آنها را تشديد مى كند.»
وى به اين روزنامه گفت: ما در يك كشور اسلامى هستيم و نظر مسلمانان درباره بيگانگانى كه در كشورشان هستند كاملاً روشن است.
اگر به عنوان يك خارجى به كشورى دعوت شويد از شما استقبال خواهد شد، اما مسلما آنهايى كه در عراق هستند در آن زمان از ما دعوت نكرده بودند.
وى افزود: هر نوع رضايتى كه ممكن است در ابتدا از كار ما وجود داشته، احتمالا جاى خود را به تحمل داده و اكنون به عدم تحمل بدل شده است.
ارتش مخالف سياست دولت نيست
در واكنش به انتشار اين مصاحبه، دفتر نخست وزير بريتانيا با صدور بيانيه اى اعلام داشت كه نيروهاى اين كشور با ابراز تمايل صريح دولت عراق و بر اساس مأموريت مصوب سازمان ملل در عراق خدمت مى كنند.
با اينهمه، اظهارات رئيس ستاد مشترك ارتش بريتانيا با استقبال گروه هاى مخالف جنگ عراق مواجه شد كه وى را به خاطر صراحت لهجه مورد ستايش قرار دادند.
در پى انعكاس وسيع نظرات ژنرال دانات در رسانه هاى همگانى بريتانيا، وى در مصاحبه اى با راديو بى بى سى در روز جمعه، ۱۳ اكتبر، گفت كه نظرات وى در باره عراق «نه ماهيتا جديد بوده و نه ماهيتا قابليت تبديل به يك عنوان خبرى را داشته است.»
وى افزود كه هدف وى از مصاحبه با ديلى ميل اين نبود كه باعث ايجاد جار و جنجال شود و بعضى در صدد برآيند در خلال ساعات شب، با تعبير محتواى اين مصاحبه به وجود شكاف بين رئيس ارتش و وزير دفاع، از آن لذت ببرند.
رئيس ستاد ارتش توضيح داده است كه از خارج كردن نيروهاى بريتانيايى در آينده اى نزديك سخن گفته و منظور وى مخالفت با انجام مأموريت آنان در عراق نبوده است.
به گفته وى، واحدهاى بريتانيايى نزديك به سه سال و نيم در عراق بوده اند و مانند ساير نيروهاى ائتلاف، فشارهايى را تحمل كرده اند و بنابراين، طبيعى است كه زمانى كه احساس شود مأموريت خود را عمدتا به انجام رسانده اند لازم است از عراق خارج شوند.
ژنرال دانات در مصاحبه راديويى خود گفته است كه نمى توان از ادامه حضور نفرات ارتش بريتانيا در عراق براى دو يا سه يا پنج سال ديگر سخن گفت بلكه بايد حضور آنان را در يك مدت زمان منطقى مورد توجه قرار داد.
به گفته رئيس ستاد ارتش بريتانيا، نظاميان اين كشور در عراق در انجام مأموريت خود پيشرفت خوبى داشته اند و تا كنون حفظ امنيت دو استان از چهار استانى را كه در اختيار آنان بوده است به نيروهاى عراقى واگذار كرده اند.
برخى روزنامه هاى صبح جمعه در بريتانيا از ناخرسندى شديد دولت از اظهارات ژنرال دانات خبر داده اند.
در حال حاضر، تعداد نفرات ارتش بريتانيا در عراق به بيش از هفت هزار نفر مى رسد كه عمدتا در استان بصره، در جنوب عراق، مستقر هستند.
از زمان اشغال عراق در سال ۲۰۰۳ تا كنون، ۱۱۹ نظامى بريتانيايى در اين كشور جان خود را از دست داده اند كه اكثر آنان پس از سقوط رژيم سابق عراق و پس از استقرار در جنوب اين كشور كشته شده اند.