Nimrooz
Vol. 18, No. 899, September 15, 2006
سال هيجدهم - شماره ۸۹۹ - جمعه ۲۴ شهريور ۱۳۸۵
اعتراف بوش به استفاده سيا از زندانهاى مخفيانه
جورج بوش رئيس جمهور آمريكا از زندانهاى مخفيانه سازمان سيا خبر داده و گفته است كه به تازگى ۱۴ نفر مظنون به فعاليت هاى تروريست به بازداشتگاه گوانتانامو اعزام شده اند.
افراد متهم كه خالد شيخ محمد، در ميان آنهاست از بازداشتگاه سازمان سيا خارج شده و در انتظار محاكمه هستند. گفته مى شود كه شيخ محمد طراح عمليات ۱۱ سپتامبر بوده است.
آقاى بوش از اقدامات سازمان سيا در پيگرد متهمان به تروريسم دفاع كرد اما استفاده از شكنجه را رد كرد.
او گفت كه همه افراد مظنون از مفاد كنوانسيون ژنو برخوردار هستند.
آقاى بوش در برنامه اى تلويزيونى در حضور بازماندگان قربانيان حادثه ۱۱ سپتامبر گفت هيچ متهمى ديگر در اختيار سازمان سيا نيست.
او گفت اينك مى تواند از عمليات سازمان سيا سخن بگويد زيرا بازجوئى از افراد اينك به پايان رسيده است و بنا به رأى يك دادگاه عالى براى محاكمات ديگر به كميسيون هاى نظامى نياز نيست.
به گفته رئيس جمهور آمريكا سازمان سيا از عده محدودى بازجوئى كرده است كه به دخالت در فعاليت هاى تروريستى در ۱۱ سپتامبر، حمله به ناوگان آمريكايى در ساحل يمن در سال ،۲۰۰۰ حمله به سفارتخانه هاى آمريكا در كنيا و تانزانيا در سال ۱۹۹۸ متهم هستند.
آقاى بوش توضيح داد كه بازپرسى از متهمى به نام ابوزبيده به دستگيرى رمزى بن الشيب انجاميد كه به نوبه خود به دستگيرى خالد شيخ محمد منجر شد.
آقاى بوش گفت كه سازمان سيا در توافق با دادگسترى، در بازجوئى از افراد و براى حرف كشيدن از آنها «از رشته اى از شيوه هاى متفاوت» استفاده مى كند. اما اضافه كرد: «ايالات متحده كسى را شكنجه نمى كند. من اجازه چنين كارى را نداده ام و نخواهم داد.»
او گفت كه شيوه هاى بازپرسى توسط سيا، از تكرار عمليات تروريستى در آمريكا جلوگيرى كرده و جانهاى زيادى را نجات داده است.
او گفت: «برنامه فوق العاده سازمان سيا كمك كرد كه قاتلان بالقوه به موقع دستگير شوند و نتوانند كسى را بكشند.»
برنامه سازمان سيا اعتراض برخى از كشورهاى اروپايى را برانگيخت. برخى از مراجع حقوقى در اتحاديه اروپا سازمان سيا را متهم كردند كه براى انتقال مظنونان به تروريسم از پروازهاى مخفيانه استفاده مى كند.
موازين تازه
آقاى بوش گفت كه با اجازه كنگره، كميسيون هاى نظامى فعال شده اند و با دخالت آنها «افرادى كه به اعتقاد مأموران امنيتى ما ۳۰۰۰ آمريكايى را در ۱۱ سپتامبر به قتل رساندند، در برابر دادگاه قرار مى گيرند.»
اينك با تمام افراد مظنون مطابق موازين تازه اى كه توسط پنتاگون مقرر شده، برخورد مى شود كه افراد را تحت حمايت كنوانسيون ژنو قرار مى دهد.
اين نشانه تجديد نظر در عملكرد پنتاگون است زيرا وزارت دفاع آمريكا قبلا افراد متهم به تروريسم را «افرادى قانون شكن» دانسته بود كه نبايد از حمايت كنوانسيون ژنو برخوردار شوند.
در موازين تازه اى كه اعلام شده هرگونه فشار و شكنجه بر متهمان منع شده است، از قبيل: استفاده از سگهاى درنده براى ترساندن متهمان، فرو كردن سر متهمان در آب، تحقيرها و آزارهاى جنسى و بسيارى شيوه هاى ديگر...
به عقيده آدم بروكس تحليلگر بى بى سى در واشنگتن، پنتاگون با اعلام موازين جديد قصد دارد با انتقاداتى كه نسبت به شيوه عملكرد آن صورت گرفته مقابله كند.
دولت آقاى بوش از جانب مراجع حقوقى و سازمان هاى مدافع حقوق بشر به خاطر نحوه برخوردش با مظنونان به فعاليتهاى تروريستى مورد انتقاد قرار گرفته است.
آقاى بوش گفت كه از كنگره خواسته است شرايط روشن و مشخصى براى نحوه عمل شيوه مبارزه با تروريسم برقرار كنند.
او گفت كه قوانين و مقررات بايد آشكارا توضيح دهند كه مأموران ايالات متحده بر پايه موازين و تعهدات كنوانسيون ژنو عمل مى كنند.
به گفته او مأموران مبارزه با تروريسم بايد بتوانند از تمام شيوه هاى قانونى براى حفظ جان افراد آمريكايى استفاده كنند.

ايران
صفحه اول
داستان
خواندنيها
طنز
از شما چه پنهان
از آنچه گفته اند
مقاله ها
گزارش
گفتگو
بازتاب
جهان
تاريخ
شعر
خاطرات
از لابلاى متون
آخر هفته
حوادث
فال هفته
روى خط آلمان
آرشيو روزنامه
آرشيو مقاله ها

•   ايران   •   صفحه اول   •   داستان   •   خواندنيها   •   طنز   •   از شما چه پنهان   • 
•   از آنچه گفته اند   •   مقاله ها   •   گزارش   •   گفتگو   •   بازتاب   •   جهان   • 
•   تاريخ   •   شعر   •   خاطرات   •   از لابلاى متون   •   آخر هفته   •   حوادث   • 
•   فال هفته   •   روى خط آلمان   • 

•    آرشيو مقاله ها   •    آرشيو روزنامه   •