گزارش كميته امور خارجه اتحاديه اروپا در اواخر ماه جارى ميلادى در پارلمان اروپا به رأى گذاشته خواهد شد
يك كميته بانفوذ پارلمان اروپا گزارشى را منتشر كرده كه در آن از نحوه پيشروى تركيه در روند عضويت اين كشور در اتحاديه اروپا انتقاد شده است.
اين گزارش كه توسط كميته امور خارجه اتحاديه اروپا تهيه شده همچنين از تركيه خواسته است تا آنچه را كه ديگر كشورها از آن به عنوان نسل كشى ارامنه در سال ۱۹۱۵ ياد مى كنند، به رسميت بشناسد.
در اين گزارش ازروند كند اصلاحات در تركيه ابراز تاسف شده و گفته شده كه پذيرش تركيه در اتحاديه اروپا بايد مشروط به پذيرش قتل عام ارامنه در دومين دهه قرن گذشته باشد.
كميته خارجه اتحاديه اروپا همچنين از تركيه خواسته است تا به طور جدى به اين اتحاديه ضمانت دهد كه آزادى بيان و آزادى دينى در اين كشور رعايت مى شود.
گزارش كميته امور خارجه اتحاديه اروپا در اواخر ماه جارى ميلادى در پارلمان اروپا به رأى گذاشته خواهد شد.
وزارت امور خارجه تركيه در بيانيه اى گفته است كه اين گزارش واقع گرايانه نبوده و شرايط تعيين شده براى پيوستن تركيه به اتحاديه اروپا عادلانه نبوده است.
ارامنه مى گويند كه در سال ۱۹۱۵ تركيه عثمانى در تلاش براى بيرون راندن اين قوم از شرق تركيه، يك و نيم ميليون نفر از آنان را قتل عام كرده است. تركيه همواره گفته است كه اين واقعه نسل كشى نبوده و شمار كشته شدگان اغراق آميز بوده است.
گفتگوها در مورد ملحق شدن تركيه به اتحاديه اروپا، همواره با دشوارى روبرو بوده است. اختلافات ميان اين كشور و قبرس از جمله ديگر موانع در به ثمر رسيدن گفتگوهاى مربوط به عضويت تركيه در اتحاديه اروپا بوده است.
گزارشگران مى گويند كه تركيه به طور فزاينده اى به اين باور رسيده است كه كشورهاى عضو اتحاديه اروپا واقعاً خواستار ملحق شدن اين كشور به اروپا نيستند.
سالهاست كه تركيه مى كوشد به عضويت اتحاديه اروپا در آيد و به اين منظور، يك رشته اقدامات مورد نظر اتحاديه اروپا از جمله اصلاحات قضائى و رفع موانع تجارى با كشورهاى جديد عضو اتحاديه، شامل قبرس را به اجرا گذاشته است.
با اينهمه، دولت تركيه تأكيد داشته كه اين اقدامات به منزله شناسايى رسمى حاكميت دولت مستقر در بخش جنوبى قبرس بر تمامى خاك اين جزيره نيست.
قبرس در ماه مه سال ۲۰۰۴ به عضويت اتحاديه اروپا پذيرفته شد و شهروندان اين سرزمين از حقوق مرتبط با عضويت در اتحاديه، از جمله ورود آزادانه به ساير كشورهاى عضو، برخوردار شدند اما مزاياى اقتصادى و سياسى عضويت در اتحاديه تنها به بخش جنوبى اين جزيره اختصاص دارد.