طرحهايى براى عقب كشاندن هزاران نيروى آمريكايى و بريتانيايى از عراق تا بهار سال ۲۰۰۶ تهيه شده است.
اين سند به قلم جان ريد، وزير دفاع بريتانيا، حاكى از آن است ۸۵۰۰ سرباز اين كشور در عراق به سه هزار نفر تقليل خواهند يافت و در نتيجه ساليانه حدود يك ميليارد دلار صرفه جويى خواهد شد.
اين سند كه يكى از روزنامه هاى بريتانيا آن را منتشر كرده، همچنين اين هدف را تعيين كرده است كه شمار سربازان آمريكايى از ۱۷۶ هزار به ۶۶ هزار نفر كاهش يابد. اما آقاى ريد گفت كه اين تنها يك احتمال است و نيروهاى دو كشور تا زمانى كه مورد نياز هستند، در عراق خواهند ماند.
وى در بيانيه اى گفت كه هيچ تصميمى درباره آينده استقرار نيروهاى خارجى در عراق اتخاذ نشده است.
اين سند موسوم به گزينه هائى براى آرايش آينده نيروهاى بريتانيا در عراق مهر محرمانه دارد. آقاى ريد كه تدوين اين سند را تأييد كرده، گفته است بريتانيا اواخر امسال بايد درباره ميزان نيروهاى حاضر خود در عراق در سال آينده تصميم بگيرد.
در حال حاضر نيروهاى بريتانيا در چهار استان جنوبى عراق مستقر شده اند. آقاى ريد در اين سند اعلام كرده است كه بريتانيا مى خواهد كنترل استانهاى المثنى و ميسان را در اكتبر ۲۰۰۵ به نيروهاى عراقى واگذار كند و دو استان ذى قار و بصره را در بهار ۲۰۰۶ تحويل دهد.
اين سند اظهار مى كند: «اين امر مى تواند ميزان كلى تعهد بريتانيا در عراق را به سه هزار نفر، به عبارت ديگر، ميزانى اندك، كاهش دهد.»
آقاى ريد همچنين از «ميل قوى ارتش آمريكا» براى كاهش «قابل ملاحظه» نيروهاى خود در عراق خبر داده است. به گفته وى، آمريكا مى خواهد تا اوايل سال ۲۰۰۶ كنترل ۱۴ استان از ۱۸ استان تحت امرش را به نيروهاى عراقى واگذار كند.
اما اين سند خاطرنشان مى كند كه پنتاگون و فرماندهان آمريكايى در عراق درباره اين طرحها اختلاف نظر دارند.
راجى هاردى، خبرنگار سياسى بى بى سى عقيده ندارد اين سند نشانگر تغيير سياست نظامى ائتلاف تحت رهبرى آمريكا در عراق باشد.
وى مى گويد: «تونى بلر مكرر اصرار كرده است نيروهاى بريتانيايى مادامى كه مورد نياز باشند در عراق خواهند ماند. اين سياست تغيير نكرده است، اما روشن است كه برنامه ريزى مفصلى براى دستكم عقب نشينى نسبى در جريان است.»