افزايش نگرانى هاى بين المللى در مورد نا آرامى در عراق
روسيه اوضاع امنيتى عراق را وخيم توصيف كرده و خواستار خاتمه درگيريها شده است
يكى از سخنگويان نيروهاى به رهبرى آمريكا در عراق مى گويد چهل مليت خارجى از دوازده كشور جهان توسط گروه هاى عراقى در اين كشور به گروگان گرفته شده اند.
بنا بر آمار قبلى تعداد گروگان ها در عراق حدود بيست نفر بود.
اين درحالى است كه گفته مى شود گروه هاى مسلح سرانجام شهروندان روسى و اوكراينى را كه به گروگان گرفته بودند آزاد كرده اند و همزمان، يك شركت مقاطعه كارى روسى اعلام كرده است، كاركنان خود را از عراق خارج مى كند و فرانسه هم به شهروندان خود توصيه كرده است از عراق خارج شوند.
سه شهروند روسى و پنج شهروند اوكراينى، كه كاركنان فنى يك شركت روسى تعمير و بازسازى نيروگاه هاى برق عراق بودند، بامداد روز دوشنبه، ۱۲ آوريل، توسط گروهى متشكل از حدود بيست مرد مسلح در خانه هاى خود در حومه بغداد ربوده شدند.
سفارت روسيه در بغداد، كه قبلا اعلام كرده بود تمامى تلاش خود را براى آزادى اين گروگان ها به كار خواهد گرفت، ضمن تأييد خبر آزادى اين افراد گفته است كه هيچ معامله اى با گروگانگيرها صورت نگرفته و باجى به آنان پرداخت نشده است.
در پى انتشار اين خبر، گزارش شد كه بزرگترين شركت مقاطعه كار روسى در عراق تصميم گرفته است تمامى سيصد و هفتاد كاركنان خود را از عراق خارج كند.
مشخص نيست كه شركتى كه كاركنان آن ربوده و آزاد شده اند نيز در صدد تعطيل فعاليت خود در عراق بر آيد.
ربوده شدن شهروندان روسيه، كه دولت آن با حمله نظامى آمريكا به عراق مخالف بود، باعث خشم و تعجب دولت روسيه شد.
با اينهمه، سخنگوى وزارت خارجه روسيه در بياناتى از وخامت وضعيت امنيتى عراق سخن گفت و خواستار آن شد كه عمليات نظامى هرچه زودتر خاتمه يابد.
وى گفت كه لازم است روند صلح با شركت نمايندگان نيروهاى سياسى عراق فورا به جريان افتد.
همچنين گزارش شده بود كه دولت اوكراين، كه نيرويى متشكل از ششصد نظامى را در عراق مستقر كرده، در مورد وضعيت شهروندان خود در اين كشور نگران است.
قبلا با آزاد شدن هفت شهروند چينى در فلوجه، سفارت چين در بغداد از گروهى به نام انجمن علماى اسلامى به دليل كمك آن در كسب آزادى گروگان ها قدردانى كرده است.
هنوز از سرنوشت سه شهروند ژاپنى كه در دست آدم ربايان هستند و تهديد به قتل شده اند خبرى در دست نيست.
با شدت گرفتن بحران آدم ربايى در عراق، دولت هاى تايلند و زلاندنو به نفرات نظامى خود در آن كشور دستور داده اند از پايگاه هاى خود خارج نشوند.
تاكسين شينواترا، نخست وزير تايلند، گفته است كه در شرايط حاضر اعزام نيروهاى بيشترى از سوى آن كشور به عراق منتفى است.
همچنين هلن كلارك، نخست وزير زلاندنو، هشدار داده است كه در صورت ادامه نا آرامى در عراق ممكن است نيروهاى خود را از آن كشور خارج كند.
اكثر نفرات اعزامى از زلاندنو در واحد مهندسى ارتش خدمت مى كنند.
واحدهاى اعزامى تايلند و زلاندنو در بغداد، پايتخت عراق مستقر هستند.
از سوى ديگر به دنبال بالا گرفتن خشونت ها در عراق در هفته گذشته، فرماندهان آمريكائى خواستار اعزام چند هزار سرباز ديگر به عراق شده اند و برنامه بازگشت بخشى از نيروها به آمريكا را به تعويق انداخته اند.
فرماندهان آمريكائى از عملكرد نيروهاى جديد امنيتى عراقى ابراز نارضايتى كرده اند.
وقايع خشونت آميز هفته گذشته درعراق نتيجه شورش عمومى شيعيان اين كشور نبود. اما آگاهى به اين واقعيت موجب آسايش خاطر آمريكا نخواهد شد. چند روز هرج و مرج در عراق به خوبى نشان داد كه راه هاى تداركاتى آمريكا تا چه حد آسيب پذير است.
گروگان گيرى هاى اخير نيز خطراتى را كه غير نظاميان خارجى با آن روبرو هستند آشكار ساخت و احساس نا امنى را تشديد كرد.
ژنرال جان ابيزيد، فرمانده نيروهاى آمريكا در منطقه، اخيراً در يك كنفرانس خبرى تأكيد كرد كه «مشكلات عراقى ها به دست نيروهاى مسلح آمريكا حل نخواهد شد بلكه اين خود عراقى ها هستند كه مى توانند اين مشكلات را بر طرف كنند.»
خشونت هاى اخير در عراق نشان داد كه نيروهاى امنيتى عراق تمايل چندانى به درگير شدن در جنگ ندارند.
اين نيروهاى امنيتى، كه از مأموران پليس، واحدهاى شبه نظامى و ارتش تشكيل شده اند، جانشين اصلى نيروهاى آمريكا در عراق خواهند بود.
از آنجا كه آمريكا موفق نشده متحدان سياسى خود را ترغيب به فرستادن نيروهاى بيشترى به عراق بكند، پنتاگون، وزارت دفاع آمريكا، ناچار شده است حدود ۱۳۵ هزار سرباز به عراق اعزام كند.
جورج بوش شديداً مايل است كه پيش از برگزارى انتخابات رياست جمهورى در آمريكا در سال جارى، تعداد اين سربازان را كاهش دهد.
پس از گذشت يك سال از سقوط رژيم صدام حسين، بروز خشونت هاى چند روز گذشته ثابت كرد كه نيروهاى عراقى هنوز قادر به مقابله با چنين وقايعى نيستند.
فرماندهان آمريكائى اكنون از تسريع اقدامات لازم براى جبران كمبود تجهيزات نيروهاى جديد عراقى صحبت مى كنند، هر چند كه اين كار مى بايست زودتر انجام مى گرفت.
آمريكا كه پس از حمله به عراق ارتش اين كشور را منحل كرد، اكنون قول داده است كه به افسران ارشد پيشين عراق هم در وزارت دفاع و هم در ميدان هاى نبرد پست هاى مهمى بدهد.
از سوى ديگر يوريكو كاواگوشى وزير امور خارجه ژاپن نيز در گفتگويى تلفنى با همتاى ايرانى خود كمال خرازى خواهان كمك ايران براى حل مشكل گروگانهاى ژاپنى در عراق شد.
خانم كاواگوشى در جريان اين مكالمه تلفنى كه ده دقيقه به طول انجاميد تأكيد كرد كه ژاپن نهايت كوشش خود را براى آزاد كردن گروگانها به كار خواهد بست.
او گفت كه ربايندگان گروگانهاى ژاپنى گفته اند كه قصد آزاد كردن آنها را دارند، اما تاكنون از آزاد كردن گروگانها خوددارى كرده اند.
خانم كاواگوشى از ايران خواسته است تا از هر راهى كه مى تواند به امر آزادى گروگانها كمك كند.
به گزارش وزارت امور خارجه ژاپن، آقاى خرازى ربودن ژاپنى ها در عراق را محكوم كرده و گفته است كه ايران مايل است از راههاى مختلف، از جمله از راه تأمين اطلاعات، به آزادى گروگانهاى ژاپنى كمك كند.
در همين حال، تلاشهاى ديگر براى كسب آزادى سه شهروند ژاپنى كه هفته گذشته توسط شبه نظاميان عراقى به گروگان گرفته شدند همچنان ادامه دارد.
گروگانگيرها گفته بودند كه اگر ژاپن نيروهاى نظامى خود را از عراق خارج نكند، گروگانها را خواهند كشت، اما دولت ژاپن با رد اين درخواست گفته است كه تسليم باج خواهى آدم ربايان نخواهد شد.
ژاپن واحدهاى نظامى، متشكل از چند صد نفر را به عراق اعزام كرده است، اما تأكيد كرده كه آنان منحصرا در بازسازى عراق مشاركت خواهند كرد و در عمليات نظامى دخالت نخواهند داشت.
پيش از اين ابراز اميدوارى شده بود كه شهروندان ژاپنى به زودى آزاد خواهند شد اما با ادامه اسارت آنان، نگرانى در مورد امنيت اين سه غيرنظامى ژاپنى شدت گرفته است.